Helal Gıda Belgesi
Helal Belgesi İslami kurallara (Şafi, Mailiki, Hanbeli ve Hanefi mezhepleri uyarınca) uygun olarak hazırlanan ürünlere verilen sertifikadır.
Helal Belgesi İslam dinine göre yasak olmayan ürünlere verilen uluslararası bir belgedir.
Helal Gıda Belgelendirme ( Helal Belgesi ) Süreci ;
Belgelendirme firmasına yazılı olarak ya da internet üzerinden Helal Belgesi başvurusunun yapılması.
Belgelendirme firmasıyla beraber Helal Belgesi kapsamındaki ürün tiplerinin ve içerdiği bileşen bilgilerinin gözden geçirilmesi.
Tesisin helal standardı kapsamında denetimi ve onaylanması ( Bu kısım üretim ekipmanının gözden geçirilmesini, katılan bileşenlerin, temizlik prosedürlerinin, sanitasyonun ve çapraz bulaşma riskinin denetlenmesini içermektedir).
Kesimhaneler için; hayvanların tutulduğu alanların, bayıltma metodunun, doğru kesimin, kesimden önce ve sonra yapılması gerekenlerin vb.nin helal standardı kapsamında denetimi ve gözden geçirilmesi.
Helal sertifikasyonu için gereken masrafın ve ücret içeriğinin belirlenmesi ve sözleşme yapılması.
Masrafların ve ücretin ödenmesi
Uygun bulunulması durumunda Helal Belgesi nin (sertifikanın) hazırlanması.
Helal Belgesi İslami kurallara (Şafi, Mailiki, Hanbeli ve Hanefi mezhepleri uyarınca) uygun olarak hazırlanan ürünlere verilen sertifikadır.
Helal Belgesi İslam dinine göre yasak olmayan ürünlere verilen uluslararası bir belgedir.
Helal Belgesi (Sertifikasyon) Süreci Belgelendirme firmasına yazılı olarak yada internet üzerinden Helal Belgesi başvurusunun yapılması.
Belgelendirme firmasıyla beraber helal belge kapsamındaki ürün tiplerinin ve içerdiği bileşen bilgilerinin gözden geçirilmesi.
Tesisin helal ( Helal Belgesi ) standardı kapsamında denetimi ve onaylanması (Bu kısım üretim ekipmanının gözden geçirilmesini, katılan bileşenlerin, temizlik prosedürlerinin, sanitasyonun ve çapraz bulaşma riskinin denetlenmesini içermektedir).
Masrafların ve ücretin ödenmesi. Uygun bulunulması durumunda helal belgesi nin (sertifikanın) hazırlanması.
Helal Belgesi Helal gıda standardının dışındaki ürünler – Haram
Haram olan aşağıdaki türler hariç tüm gıdalar Helal ( Helal Belgesi ) kabul edilmiştir;
Domuz/domuz eti ve bunlardan üretilen ürünler,
Uygunsuz kesilen hayvanlar yada kesimden önce ölen hayvanlar,
Alah’ın dışında herhangi bir tanrı ismi altında kesilen hayvanlar,
Alkol ve serhoş edici maddeler,
Etçil hayvanlar, avlanmış kuşlar ve dışarıda kulağı olmayan kara hayvanları,
Kan ve kandan yapılmış ürünler,
Yukarıdaki ürünlerin herhangi biri ile temas eden ürünler.
Orijinlerinin bilinmemesi sebebiyle helal ya da haram olarak sınıflandırılamayan jelatin, gliserin, enzimler, gıda katkı maddeleri, hayvansal yağ ve proteinler vb. gıdalar şüphelidirler.
Bir önceki yazımız olan ISO 22000:2005 Haccp Gıda Güvenliği Yönetimi başlıklı makalemizde HACCP 13001 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belges, İso 22000 And Haccp ve İso 22000 Belgesi hakkında bilgiler verilmektedir.
Konuyla İlgili Hizmetlerimiz
ISO IEC 17025 Tıbbı Cihaz Akreditasyonu ISO 17025 Deney ve Kalibrasyon laboratuarlarının Yeterliliğ...
ISO TS 16949 Otomotiv Sektörü Kalite Yönetim Sistemi İso TS 16949 Otomotiv Sektörü Kalite Yönetim Sistem standar...
İso 18001 OHSAS İş ve İşçi Sağlığı Yönetim Sistemi İso 18001 OHSAS İş ve İşçi Sağlığı Yönetim Sistemi çalışanl...
ISO 14001:2004 Çevre Yönetim Sistemi ISO 14001:2004 Çevre Yönetim Sistemi bir kuruluşun, yükümlü...
ISO 15189 Tıbbı Laboratuar Kalite ve Yeterlilik ISO IEC 15189 temel amacı medikal laboratuarların akreditas...